Kuchnia Dominikany, to prawdziwa mieszanka smaków, a składają się na nią wpływy europejskie, afrykańskie i indiańskie. Podstawą są oczywiście owoce, które na wyspie można spotkać w dużych ilościach. Są to między innymi pomarańcze, grejpfruty, czy ananasy. Obfitujące w różnego rodzaju owoce morza wody Dominikany, sprawiają, że kuchnia dominikańska zawiera również takie przysmaki jak langusty, krewetki, czy małże. Z potraw mięsnych najczęściej je się drób, oraz wołowinę w postaci steków, a dodatki stanowią ryż, fasola i miejscowe rodziny bulwiaste: taro, maniok, korzeń yams i bataty. Ciekawostką są banany warzywne, które podawane są ugotowane, lub pokrojone w plasterkach smażone na głębokim oleju. Do głównych posiłków podaje się puree bananowe.
Na południu kraju typową potrawą jest Chenchen, czyli młoda odmiana kukurydzy, gotowana w marynacie ziołowej, najczęściej podawana z kozim mięsem. Kolejnym znanym dodatkiem jest casabe, czyli placek robiony z mąki z suszonego manioku.
Do innych znanych i lubianych wśród Dominikańczyków potraw należą m.in.:
Kuchnia na Dominikanie jest bardzo różnorodna i na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Dodatkowo w połączeniu z rajską atmosferą i widokami, wszystko smakuje jeszcze lepiej.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą:
Znajdź idealne wakacje dla siebie z naszym biurem podróży we Wrocławiu - Unique Moments!